1000+ Gingen u voor!               Zoek nu een stukadoor!

Stucwerk informatie

Wat is stucwerk?

Stucwerk ook vaak stuc, stucco of sierpleisterwerk genoemd. Stucwerk is een pleister laag van een bepaald soort mortel. Stucwerk kan gerealiseerd worden op een binnenmuur, buitenmuur of plafond. Nadat het stucwerk is aangebracht kan het met een sjablonen versierd worden. Het versieren van stucwerk kan naar geheel eigen smaak worden versierd. Veel voorkomende sierwerken zijn sierlijsten. Ook wordt voor sierwerken rozetten en pilasters gebruikt.

Tegenwoordig wordt stucwerk vaak toegepast bij muren die niet meer strak zijn. Muren van baksteen die mooi glad streken moeten worden, houtenmuren of leem wanden.

Na het stuccen ziet een muur al snel weer mooi, glad en nieuw uit.

Welke soorten stucwerk zijn er?

Er zijn diverse soorten manieren van stucwerk. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van stucwerken weer. Zo kunt u zelf bepalen welk stucwerk u nodig heeft. Na het bepalen van uw benodigde stucwerk kunt u uw vakman uit de buurt benaderen.
Vlak pleisterwerk: een laag onversierde pleister (of andere mortel) op een muur of plafond, zowel binnen als buiten.

Vrije stuc: op een kunstige manier bewerken van het pleisterlaag. Hier worden geen vaste sier-sjablonenvrije stucwerk stukadoorsbedrijf voor gebruikt. Alles gebeurt met de losse pols, dit werd vooral in de 18e eeuw toegepast. Dit techniek is niet voor iedereen weggelegd, het eist grote vaardigheden. Ook dient men snel te werken gezien het pleister of andere mortel snel droogt.

Trek- en draaiwerk: hierbij maakt de stukadoor gebruik van sjablonen voor het aanbrengen van decoraties in een laag gips. Ook hier dient de stukadoor snel te werk te gaan, omdat het gips tijdens het drogen nog kan uitzetten. De stukadoor gebruikt tijdens zijn werkzaamheden hier sier-sjablonen voor, die hij/zij uit het gips trekt of met een bolvormige sjabloon / element over het gips draait, hier komt de naam “trek en draaiwerk” vandaan.

Stucmarmerwerk (stucco lustro): imitatie van marmer met behulp van stucwerk (vooral in de 18e eeuw toegepast, onder andere bij het marmeren van zuilen en altaren).

Scagliola: een kostbare vorm van stucmarmerwerk, waarbij de stuclaag bestaat uit een mengsel van seleniet, lijm en natuurlijke pigmenten.

Sgraffito: een bijzondere vorm van stucwerk is sgraffito of ‘kraspleisterwerk’, het krassen of snijden van afbeeldingen in een natte pleisterlaag, waardoor de onderliggende laag, meestal van een andere kleur, zichtbaar wordt.